18o Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση οδοντιάτρων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 18ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη πόλη του Πύργου στις 29, 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου 2018. Τη διοργάνωση του φετινού συνεδρίου που είχε ως κεντρικό θέμα «Αισθητική και Αρμονία στην Καθημερινή Οδοντιατρική» ανέλαβε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηλείας.

Περισσότεροι από 200 σύνεδροι έδωσαν το «παρών» στην τριήμερη επιστημονική διοργάνωση, η οποία περιελάμβανε ελεύθερο πρόγραμμα, στηρίζοντας και προβάλλοντας το έργο των νέων επιστημόνων, καθώς και κατευθυνόμενο πρόγραμμα σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής με την σφραγίδα και το επιστημονικό κύρος καταξιωμένων ομιλητών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα θέματα τα οποία είχαν επικεντρωθεί στην εξέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης μέσα από τη ψηφιακή τεχνολογία, ενώ από το επιστημονικό πρόγραμμα δεν έλειψαν και τα κρίσιμα επαγγελματικά ζητήματα του κλάδου, όπως το ασφαλιστικό.

Η Επιστημονική Επιτροπή, αποτελούμενη από τους κ.κ. Στέφανο Κούρτη, Ίλεια Ρούσσου και Νικήτα Συκαρά, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Σύλλογου Ηλείας κ. Αλέκο Γαλανόπουλο και την υπόλοιπη Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, πραγματικά κατόρθωσε να προσφέρει στους συνέδρους ένα πολύπλευρο και ενδιαφέρον επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο κατά γενική ομολογία ικανοποίησε τους συμμετέχοντες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο ήταν ενταγμένο στη διαδικασία μοριοδότησης της Ε.Ο.Ο. και οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου έλαβαν 15 μόρια συνεχιζόμενης οδοντιατρικής εκπαίδευσης.

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην εμπορική έκθεση που λειτούργησε στο πλαίσιο του 18ου Παμπελοποννησιακού Συνεδρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα οδοντιατρικά μηχανήματα και υλικά. Οι εταιρείες οδοντιατρικών ειδών που συμμετείχαν στην έκθεση ήταν οι: «ΑΒC Kinitron», «Mιλτιάδης Βιτσαρόπουλος Α.Ε.», «Colgate», «Confident», «Dentalcom-Γ. Παπάζογλου Α.Ε.», «Εlladent», «Frezyderm», «GlaxoSmithKline», «Hellenic Dental Market», «Impladent 3i», «Intermed», «Ivoclar Vivadent», «Kαλλίοδης Στέλιος», «Δ. Μαυραειδόπουλος Α.Ε.», «Memo­dent», «MV Dental», «Oral- B», «Oral Vision», «PlacControl», «Profile Dental», «Συνεταιρισμός Οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης», «Βικτωρία Τζόβουλου», «Ιωάννης Τσαπράζης Α.Ε.» «Ι.Ν. Φυριππής ΜΕΠΕ», «Ultradent», «UpperDental» και «VOCO».

Βραβείο καλύτερης ελεύθερης ανακοίνωσης

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης απενεμήθη για τέταρτη συνεχή φορά το βραβείο «Ιωάννης Καρκατζούλης» προς τιμήν του ιδρυτή και εκδότη του «ΟΒ» στην καλύτερη ελεύθερη ανακοίνωση. Το βραβείο μοιράστηκαν, καθώς οι εργασίες τους ισοψήφησαν, οι κ.κ. Α. Παχιού για την παρουσίαση της με τίτλο «Επηρεάζει ο βρυγμός την επιβίωση και λειτουργία των εμφυτευμάτων;» και Μ. Μερζιώτη για την εργασία της με θέμα «Αντιβιοτικά στην Ενδοδοντία: Πότε και Γιατί;». Το δεύτερο βραβείο καλύτερης ελεύθερης ανακοίνωσης, το οποίο απενεμήθη εις μνήμην του αποβιώσαντος οδοντιάτρου Γεωργίου Τσατσάνη απέσπασε η κ. Χ. Δράκου για την εργασία της με θέμα «Κατασκευή άμεσων οδοντοστοιχιών στο ιατρείο». Τέλος, διάκριση απέσπασε μεταξύ των συμμετοχών με ε-posters και ο κ. Φ. Βογιατζής για την εργασία του με θέμα «Προπροσθετική Ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικα ασθενή με την τεχνική της Invisalign».

Κοινωνικό πρόγραμμα

Η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου φρόντισε ώστε στο περιθώριο του επιστημονικού προγράμματος να υπάρξουν ευκαιρίες για χαλάρωση, αλλά και διασκέδαση. Στο πλαίσιο, αυτό αποφασίστηκε η τελετή έναρξης του συνεδρίου να πραγματοποιηθεί σε ένα όμορφο εξοχικό κέντρο, στο γραφικό Κατάκολο, με τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν τοπικά εδέσματα, έχοντας την ευκαιρία να συναναστραφούν με παλιούς φίλους και συναδέλφους. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου, το βράδυ του Σαββάτου (30/6) έλαβε χώρα αγώνας καλαθοσφαίρισης μεταξύ του Συλλόγου Βετεράνων καλαθοσφαιριστών Ελλάδας και της ομάδας μπάσκετ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας, όπου τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν στον Σύλλογο Παραπληγικών Ηλείας, ο οποίος μέσα από τις δράσεις του προσπαθεί να κάνει πιο φιλικές τις πόλεις της Ηλείας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Οργανωτική όσο και η Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρουν στους συνέδρους μια υψηλού επιπέδου επιστημονική εκδήλωση. Οι διακεκριμένοι ομιλητές που «σφράγισαν» με την παρουσία τους το κατευθυνόμενο πρόγραμμα του συνεδρίου, οι νέοι επιστήμονες που με τις παρουσιάσεις τους στήριξαν το ελεύθερο πρόγραμμα, οι εμπορικές εταιρείες που έδωσαν το «παρών» στην διοργάνωση, συμβάλλοντας στην ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οδοντιατρική αγορά, και κυρίως η συμμετοχή του οδοντιατρικού κόσμου, αποτέλεσαν τα «συστατικά επιτυχίας» της φετινής διοργάνωσης. Το φετινό, 18ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι η «περιφέρεια» μπορεί και πρέπει να έχει λόγο στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων.