17o Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο
Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση οδοντιάτρων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Παμπελοποννησιακού Οδοντιατρικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην όμορφη πόλη της Τρίπολης από τις 23 έως 25 Ιουνίου 2017. Την διοργάνωση του φετινού συνεδρίου που είχε ως κεντρικό θέμα «Προκλήσεις και Ανατροπές στην Ιατρική του Στόματος» ανέλαβε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας, o οποίος κατά γενική ομολογία εντυπωσίασε με τη φιλοξενία του τους συνέδρους.
Περισσότεροι από 230 σύνεδροι έδωσαν το «παρών» στην τριήμερη επιστημονική διοργάνωση, συμβάλλοντας καθοριστικά με την συμμετοχή τους στην επιτυχία του συνεδρίου. Το φετινό συνέδριο περιελάμβανε ελεύθερο πρόγραμμα, στηρίζοντας και προβάλλοντας το έργο των νέων επιστημόνων, καθώς και κατευθυνόμενο πρόγραμμα σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από όλο το φάσμα της Οδοντιατρικής με την σφραγίδα και το επιστημονικό κύρος καταξιωμένων ομιλητών. Η πάντα αεικίνητη Αναπλ. Καθηγήτρια Ενδοδοντίας, κ. Μαρία Γεωργοπούλου, η οποία είχε αναλάβει τον συντονισμό του επιστημονικού προγράμματος, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Ο.Σ. Αρκαδίας κ. Παναγιώτη Γιαλαμά και την υπόλοιπη Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου έθεσαν πολύ ψηλά τον επιστημονικό πήχη της φετινής διοργάνωσης. Πενήντα και πλέον εγνωσμένου κύρους ομιλητές συνέβαλαν με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους στην επιτυχία του επιστημονικού προγράμματος, το οποίο κάλυπτε όλα τα ζητήματα ενδιαφέροντος του σύγχρονου κλινικού. Από το φετινό πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πρακτικά σεμινάρια, αλλά και μια πλούσια εμπορική έκθεση με τη συμμετοχή 30 εκθετών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα οδοντιατρικά μηχανήματα και υλικά.
Το 17ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο «ανοίγει τις πύλες του»
Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή (23/5) με μια συνεδρία που ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση του έργου νέων επιστημόνων και συνεχίστηκε με αξιόλογες εισηγήσεις από καταξιωμένους ομιλητές. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η επαγγελματική συνεδρία που έλαβε χώρα την ίδια μέρα με έμφαση στα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου (φορολογικό και ασφαλιστικό). Το επιστημονικό πρόγραμμα της πρώτης μέρας έκλεισε με την επιστημονική ενότητα της Ελληνικής Εταιρίας Κλινικής Στοματολογίας. Η επόμενη μέρα περιελάμβανε πλήθος ενδιαφερουσών ομιλιών και δύο επιστημονικές ενότητες, μια αφιερωμένη στην Περιοδοντολογία και μία στην Προσθετική, όπου εγνωσμένου κύρους ομιλητές και από τα δύο γνωστικά πεδία ανέπτυξαν ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο οδοντίατρο στο καθημερινό κλινικό του έργο.
Το Σάββατο (24/3) πραγματοποιήθηκε και η τελετή έναρξης στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων από την πολιτική και ιατρική κοινότητα του νομού. Το «παρών» έδωσε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, κ. Αθανάσιος Κατσίκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ την επίσημη έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας. Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Καθηγητή κ. Φοίβου Μαδιανού με αντικείμενο τη σχέση στοματικής και γενικής υγείας.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου συνεχίστηκε μέχρι την Κυριακή (25/5) το μεσημέρι, με δύο ακόμη σημαντικές επιστημονικές ενότητες πάνω στην Ενδοδοντία και τη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική.
Οι επιστημονικές ενότητες μαζί με τις πάνω από 24 εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών, τις ελεύθερες ανακοινώσεις και τα πρακτικά σεμινάρια που κάλυπταν όλο το φάσμα της οδοντιατρικής συνέθεσαν ένα πολύπλευρο και πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα που κατά γενική ομολογία ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες των συνέδρων και αποτέλεσε γόνιμη πηγή διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων.
Βραβείο καλύτερης ελεύθερης ανακοίνωσης
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης απενεμήθη για τρίτη συνεχή φορά στην καλύτερη ελεύθερη ανακοίνωση το βραβείο «Ιωάννης Καρκατζούλης» εις μνήμην και προς τιμήν του εκλιπόντος ιδρυτή και εκδότη του «ΟΒ». Νικήτρια ήταν η κ. Δήμητρα Καφετζή, η οποία διακρίθηκε για την εργασία της με τίτλο «Η χρήση του ελαστικού απομονωτήρα στην Οδοντική Χειρουργική. Ενδείξεις και Περιορισμοί».
Πλούσιο κοινωνικό πρόγραμμα
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου είχε φροντίσει ώστε στο περιθώριο του επιστημονικού προγράμματος να υπάρξουν ευκαιρίες για στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης των συνέδρων. Έτσι, την Παρασκευή (23/6) διοργανώθηκε βραδιά οινογευσίας στον προαύλιο χώρου του συνεδριακού κέντρου, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους συνέδρους να γνωρίσουν μερικά από τα τοπικά προϊόντα της αρκαδικής γης. Το Σάββατο το βράδυ, οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα πλούσιο δείπνο σε εξοχικό κέντρο της περιοχής, ενώ η λήξη του συνεδρίου «γιορτάστηκε» με μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας στην Αλέα (ένα από τα καλύτερα όλης της Ευρώπης) και με αποχαιρετιστήριο γεύμα στο εξαιρετικού φυσικού κάλλους πάρκο της Επισκοπής Τεγέας.
Το φετινό, 17ο Παμπελοποννησιaκό Οδοντιατρικό Συνέδριο ήρθε να προστεθεί στον κύκλο των προηγούμενων επιτυχημένων επιστημονικών εκδηλώσεων, ενός «θεσμού» που έχει πλέον εδραιωθεί στους κόλπους της οδοντιατρικής κοινότητας ως μια σοβαρή και έγκυρη προσπάθεια ανανέωσης των επιστημονικών γνώσεων των οδοντιάτρων.
Μάλιστα, το συνέδριο ήταν ενταγμένο στη διαδικασία μοριοδότησης της ΕΟΟ και οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν το τριήμερο πρόγραμμα θα λάβουν 15 μόρια συνεχιζόμενης οδοντιατρικής εκπαίδευσης. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου και την Υπεύθυνη του Επιστημονικού Προγράμματος για την άρτια οργανωτικά και επιστημονικά εκδήλωση, καθώς απέδειξαν έμπρακτα ότι η «περιφέρεια» μπορεί και πρέπει να έχει λόγο στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων.